News

Suomalaismalli maailman huipulla – kuvankaunis Paula, 26, teki historiaa ennätyksen rikkoneessa tempauksessa

Image_not_found

Malli Paula Pötry otti uransa ensimmäiset askeleet seitsemisen vuotta sitten Jukka Rintalan muotinäytöksessä, ja pian työt lennättivät nuoren mallin ulkomaille. 26-vuotias Pötry onkin uransa aikana ehtinyt asua sekä Lontoossa että Berliinissä, sekä työskennellä lukuisissa näytöksissä sekä kuvauksissa niin Lontoon, Pariisin kuin Milanon huippumuotiviikoilla.

Tammikuussa Pötryn tie vei luksusmuotiviikkojen glamourin ääripäähän, Mount Everestillä 5 644 metrin korkeudessa järjestettyyn muotinäytökseen. Tuo näytös myös rikkoi kuuluisan Guinnessin maailmanennätyksen olemalla aikojen korkein maalla järjestetty muotinäytös.

– Kuulin näytöksestä Anne Kukkohovin Instagramista. Epäilin, kestäisikö kuntoni raskasta reissua, mutta kuitenkin hain ja pääsin mukaan, Pötry kertoo.

Maailmanennätysnäytöstä seuraamaan tulleet tuomarit sekä muut vieraat lennätettiin Mount Everestille helikopterilla, ja he seurasivat näytöstä happimaskit naamallaan. Ilman maskia hapenpuutteeseen tottumattomat olisivat sairastuneet välittömästi.

Paikallisen Kasa-vaatemerkin järjestämä tempaus oli muutakin kuin ääriolosuhteissa järjestetty muotinäytös: historialliselle catwalkille päästäkseen mallien piti ensin patikoida Mount Everestin korkeuksiin niin ikään hapenpuutetta uhmaten. Ennen kaksiviikkoista retkeä osallistujille tehtiin terveystarkastus, jossa muutama käännytettiin liian heikon kunnon vuoksi kotimatkalle.

Olosuhteet olivat raskaat myös tarkastuksen läpäisseille malleille, joista jokainen Pötryä ja toista mallia lukuun ottamatta sairastui vuoristotautiin. Osan oireet olivat niin pahoja, että heidän piti jättää kiipeäminen sikseen. Myös Pötry alkoi oireilla 5 000 metrin korkeudessa.

– Happea ei ollut riittävästi, ja kärsin kovasta päänsärystä. Reissusta kuvattiin reality-sarjaa MTV-kanavalle, enkä aina pystynyt puhumaan englantia, sillä aivotoimintani oli hidastunut, hän kertoo.

Pötry nimeää reissun suurimmaksi haasteeksi kuitenkin kylmyyden. Matka taittui noin 30 asteen pakkasessa, ja yöt puolestaan vietettiin kahteen makuupussiin, lämpökerrastoon sekä fleece-vaatteisiin pukeutuneena. Pakkanen pakotti suojaamaan ihon jokaisen sentin, mutta kylmyys ehti silti aiheuttaa haavaumia Pötryn huuliin ja käsiin.

Eettisyys avainasemassa

Ennätykset rikkoneella näytöksellä oli myös kestävän kehityksen sekä ekologisuuden mukainen viesti. Nepaliin matkustamisen aiheuttamat saasteet kompensoitiin istuttamalla puita Kathmanduun, ja osallistujat keräsivät mukaansa jokaisen reitin varrelta löytyneen roskan.

Parin viikon kiipeämisen aikana seurue säästi peräti 8 000 litraa vettä sulattamalla juomaveden lumesta sekä tinkimällä peseytymisestä.

– Meillä olisi ollut mahdollisuus lämmittää kuuma kylpy, mutta kukaan ei tehnyt sitä vettä säästääkseen. Näytöspäivänä hiuksissani olikin todellinen wet look, Pötry nauraa.

Ympäristöystävällisyys kiinnostaa malli-yrittäjää myös Nepalin-matkan ulkopuolella. Tällä hetkellä hän onkin vaihtanut täysipäiväiset mallin työt ekologisen joogavaatemerkkinsä Vanilla Shantin pyörittämiseen. Merkin vastaanotto kotimaassa on ollut positiivinen yllätys.

– Mallistossa on hieman paljasta pintaa. Luulin, etteivät vaatteet kiinnostaisi Suomessa, mutta ne saivatkin yllättävän ison hypen, hän sanoo.

Jos kuva ei näy, katso se täältä.

Tulevaisuudessa Pötry jatkaa mallin töitä sivutoimisena. Parin kuukauden kuluttua hän lähtee mahdollisesti Istanbuliin parin kuukauden työkomennukselle, mutta ensin hänen täytyy palautua ennätykset rikkoneesta näytöskeikastaan koti-Suomesta käsin.

Source : https://www.iltalehti.fi/